Akademiske artikler

Hvad kan en akademisk artikel 'gøre' for dig?

Akademiske artikler, videnskabelige artikler, forskningsartikler - kært barn har mange navne.
Akademiske artikler behandler emner på et fagligt højere niveau end avisartikler. Verden beskrives på baggrund af videnskabelig forskning og dataindsamling - fx. en undersøgelse af hvilke deleøkonomiske forretningsmodeller, der er bedst.

Forskningsobjektet bliver dermed undersøgt mere dybdegående, end hvis det blev undersøgt af et mediehus - og er en valid basis for din egen empiri (dit feltarbejde).

Video: I denne video ser du forskellene på en akademisk titel og en medieartikel
(McMaster Libraries)

Hvor finder du akademiske artikler?

Akademiske artikler koster ofte penge at få fat i.
Erhvervsakademi Aarhus har købt licens til artikeldatabasen EBSCO Business Source Complete og linker til flere andre fagligt orienterede artikeldatabaser (find dem i menuen 'E-resurser') hvor du kan søge efter og downloade forskningsartikler.

Googles lillebror, Google Scholar, linker til materiale fra forlag og uddannelsesinstitutioner - fx. bøger, bachelorprojekter og akademiske artikler. Desværre er der ikke altid fri og fuld adgang til teksterne (det kan også forekomme i EBSCO og de andre specialdatabaser), og hvad gør man så?

Læs her, i prioriteret rækkefølge:

 • Der findes masser af gratis forskningsartikler, der er offentliggjort med en open access licens. Den absolut letteste og lovlige måde at finde frem til en artikel i fuld tekst, er ved at installere browser-tilføjelsen 'Unpaywall': https://unpaywall.org/products/extension.
  Trykker du på en artikel - og ligger den tilgængeligt et sted - vises en åben grøn eller gul hængelås til højre i vinduet. Klik - og artiklen downloades. Kan Unpaywall ikke finde en åben artikel, er hængelåsen grå.
 • Du kan være heldig at finde artikler, ved at kopiere titlen (husk at sætte titlen i ”citationstegn”) og søge i Google. Ikke Google Scholar, bare Google. Husk også at tjekke om der kan være adgang via Academia. Her er gratis adgang, hvis du bare opretter en profil.
 • Princippet 'Move Your Butt' er supereffektivt og hurtigt:
  Besøg ét af Aarhus Universitets biblioteker - F.eks. har det Kongelige Bibliotek licens til alverdens databaser med akademiske artikler. Dem kan du også bruge hvis du flytter en arbejdsdag til én af AU's biblioteker, fx Det Kongelige Bibliotek i Universitetsparken:
  1. Opret dig som 'privat bruger' på https://www.kb.dk/bliv-bruger
  2. Brug en stationær gæstePC på KB. Log på (login info står på PCen)
  3. På den stationære: link til https://www.kb.dk/ - log på din konto.
  4. Når du arbejder på KBs egen PC har du næsten de samme muligheder for at tilgå e-bøger og artikler som én af Aarhus Universitets studerende/ansatte.
  5. Du kan ikke altid downloade artikler - hvis ikke, kan du oprette en printkonto på KB https://www.kb.dk/services/print-og-kopi
 • Hvis du har prøvet ovenstående punkter og stadig ikke kan finde frem til en artikel i fuld tekst - så send os en mail på biblioteket. Send gerne et link med, så går det hurtigere. Så vil vi prøve om der er adgang via ResearchGateNet. Det er med forbehold, for forskere/forfattere på ResearchGateNet skal tjekke deres mail før vi får tilsendt artikler. Det er ikke altid de er så hurtige ..

At læse akademiske artikler er ikke samme metode som den, du bruger når du læser en lærebog - eller en roman, for den sags skyld. Lær hvordan du læser artikler effektivt i denne korte video, der fortæller dig om forskellen på lærebøger og akademiske artikler - og på hvilken måde du bedst går i lag med den akademiske artikel for at få mest muligt ud af den!

Se et eksempel på en annoteret artikel:
Eksempel på en annoteret akademisk artikel (pdf)

Video: Læs og forstå akademiske artikler